Относно Valeryd

Историята на Valeryd започва през 1958 г., когато предприемачът Сиге Адолфсен от Ведум иска помощ от братята Бернт и Пер-Оуе Ларсон. Искал е ремарке, което да може да закачи за колата си. Трябвало е да е леко, за да опрости ежедневието му когато пътува из различни стопанства, за да демонстрира продуктите си.

Към този момент братята Ларсон държат гараж и имат известен опит с преработването на ремаркета за камиони в ремаркета за трактори. Братята приемат предизвикателството на Сиге Адолфсон и за много кратко време първото леко ремарке без спирачки излиза от работилницата. Нуждата от такова ремарке се оказва голяма и поради голямото търсене дейностите на братята Ларсон се разрастват и се налага те да се преместят.

Те избират Валеберг, който е разположен на шест километра от Ларв, в близост до Рид. Братята избират име на новата компания от името на областта ValeRydssläp (ремаркета от Valeryd). В рамките на няколко години масовото производство на ремаркета е факт и те разширяват диапазона, като произвеждат ремаркета за транспортни коли, лодки и коне. През 1967 г. първият конски транспортьор с рама А е произведен във фабриката. През 60-те, 70-те и 80-те дейностите на братята Ларсон и Valeryd се разрастват. До 1991 г. повече от 10 000 ремаркета напускат производствената линия на Valeryd и най-добрите от тях все още се използват!

Магнус Ларсон, който притежава Valeryd Group и е син на основателя Пер-Оуе Ларсон, е израснал на 200 метра от фабриката, и си спомня какво е означавало това за него:
„Имам много спомени от производството, заваряването, сглобяването и довършителните работи, главно зелени ремаркета със силни, заварени стоманени рами и дървени ръбове и под. Започнах работа в производството доста рано, когато бях на 10 години, и получавах една крона за всяка гума, която монтирах на джанта и надуех. Като използвах обикновени ръчни инструменти успявах да монтирам 30 гуми за час и печелех цели 30 крони. Така от ранна детска възраст осъзнах, че тежкият труд се отплаща.“

Всяко поколение в семейния бизнес слага своя отпечатък върху операциите. Магнус Ларсон бързо осъзнава, че има обширен пазар за резервни части за олекотени ремаркета. Valeryd започва да разработва концептуална система, която да отговаря на това търсене.

През 2018 г. Valeryd ще празнува 60-тата си годишнина.

Валерид работи в следните държави и езици